maandag 30 november 2015

Wordcloud met Shakespeak

Na lang aandringen is het er eindelijk gekomen een tagcloud, Wordcloud of woordenwolk. Je kunt dan in een vraag zien welke woorden het meest zijn ingetoetst door de personen die deelnemen aan de sessie.

Hoe werkt het?
Je kunt van oude sessie en van de huidige sessie een wordcloud opmaken.

Als je de huidige sessie hebt gestart en je een open vraag hebt gemaakt (zie eerdere blog) en deze vraag staat op het scherm, dan kunnen de deelnemers teksten intypen en verzenden. Via het dashboard kun je op basis van deze teksten de wordcloud laten zien.  

In mijn voorgaande blog heb je kunnen zien hoe je toegang krijgt tot het dashboard. In het dashboard staat de menukeuze "Word Cloud". Zodra je hierop klikt verschijnt de woordenwolk van deze open vraag. Hier een voorbeeld van een dergelijke wolk:


voorbeeld woordenwolkOpties 
Er staan drie buttons op het scherm:

 • Full screenMet full screen kan de wordcloud beeldvullend worden getoond (let op bij betaversie kunnen er nog problemen ontstaan)
 • Settings
  Met settings kun je enkele zaken instellen en is een kwestie van uitproberen. De opties zijn:
  • verversingstijd (van 5 seconden tot 1 minuut)
  • aantal woorden in de wolk (10, 20, 50, 100, 150, 200, 250, 500)
  • lettertype
  • vorm
   • horizontaal
   • horizontaal en verticaal
   • diverse hoeken (zie afbeelding met voorbeeld)
   • kleurenpallet
   • 1 woord per rij
 • download
  Bij download is het mogelijk om de huidige wolk om te zetten in een grafisch bestand (png-formaat) om te zetten zodat deze in andere documenten kan worden gebruikt,
Het nadeel van deze wordcloud is wel dat je tijdelijk je presentatie moet verlaten. Maar het voordeel is dat je niet naar andere pakketten hoeft te gaan.

Toekomst
Dit is het begin van vele opties die via het dashboard worden getoond. In de toekomst komen er meer van dit soort tools beschikbaar via het menu die nog meer verschillende interactie mogelijk maken. Denk aan BCG-matrices die via sliders worden opgemaakt.

Binnenkort is de video met een demonstratie op mijn youtubekanaal beschikbaar.Shakespeak Dashboard met veel mogelijkheden

In de komende blogs ga ik in op de mogelijkheden van het nieuwe dashboard. Het dashboard kun je bereiken via dashboard.shakespeak.com. Wil je een demonstratie met uitleg, bekijk dan het filmpje.


Als je in je browser het dashboardadres hebt ingetypt verschijnt het inlogscherm:

inlogscherm Dashboard shakespeak

In het loginscherm (zie afbeelding) vul je je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op de button "Login". Heb je een eenmalige code aangemaakt dan klik je op de button "Use activation code" en vul je de betreffende code in.

Het dashboard
Daarna verschijnt het dashboard met al zijn opties.Je ziet hoeveel sessies je al hebt gestart en hoeveel anderen binnen jouw opleiding (in dit geval Zuyd Hogeschool) al ermee doen (laatste week, maand en jaar) met een top 5 gebruikers.

In de volgende blogs meer over de opties in het menu, waaronder een Wordcloud (woordenwolk), studenten berichten laten beheren, enquêtes, learning analytics. 

dinsdag 16 december 2014

Nieuwe icoontjes zelfde werking...

Je hebt de filmpjes klaar en dan komt de leverancier met een mooie update waar ze nog even ook nog de icoontjes hebben geüpdatet. Oeps... maar geen probleem.

In principe is niets veranderd, alleen het plaatje. Dus hier het plaatje.nieuwe icoontjes Shakespeak

Stemsheet aanpassen en nog een keer starten...

Een stemsheet aanpassen

Als achteraf blijkt dat je een foutje hebt gemaakt in de sheets, of door voortschrijdend inzicht :) kom je erachter dat andere antwoordopties of lay-out anders moet, dan wil je een vraag kunnen aanpassen.
In de eerste 5 minuten van de film zie je hoe je een vraag kunt aanpassen wat betreft vraag, antwoordindicaties en vraagsheet-instellingen. Lay-out is sowieso mogelijk via de standaard powerpointopties.

(met dank aan Pieter Dekkers voor het maken, editen en de eindredactie)

Een presentatie hergebruiken

Als het goed is, dan wordt een presentatie meerdere malen gebruikt. Dus ook meerdere malen gestart. Vooraf dien je zelf te overwegen of je de vragen en stemresultaten wilt hergebruikenen de nieuwe stemmen en vragen toevoegen aan de presentatie. Dan is het een kwestie van een sessie starten (indien niet al is gebeurd) en opnieuw starten en de vraag waarin wordt gevraagd om de resultaten te verwijderen kun je dan negeren.

Wil je zien hoe het werkt, kijk dan het filmpje vanaf minuut 4-5 .

Op de server blijven ongeacht de keuze per sessie alle resultaten bewaard.


dinsdag 25 november 2014

Start het stemmen

We gaan stemmen...

Als je stemsheets in je powerpoint hebt gemaakt, moet je een sessie starten zodat de student kan stemmen.

In deze film wordt aangegeven hoe je de sessie start, hoe studenten kunnen stemmen en hoe je de sessie stopt. 
(met dank aan Pieter Dekkers voor het maken, editen en de eindredactie)

Stellen open vragen
Met Shakespeak is het mogelijk om in powerpoint een vraag toe te voegen waarop de deelnemers kunnen antwoorden via internet, sms of twitter.

Er zijn twee soorten vragen die je met Shakespeak kunt maken:
 • open vragen
 • gesloten vragen

Open vraag

Bij de open vragen is het mogelijk om de deelnemers een antwoord te laten geven van maximaal 160 tekens. Deze kun je op twee manieren gebruiken.
 1. Stellingen of vragen voorleggen waar niet met a,b,c kan worden beantwoord (met of zonder een juist antwoord)
 2. Studenten/deelnemers aan de presentatie de mogelijkheid geven om vragen te stellen aan de docent/presentator
In het volgende filmpje zie je hoe dit kan realiseren met Shakespeak.

(met dank aan Pieter Dekkers voor het maken, editen en de eindredactie)Is this magic?

This was one of the questions I've got from one of the students in the audience during a seminar about social media. Although I love the idea that I'm a magician, I have to dissapoint them and tell them that this is standard use of Powerpoint in combination with Shakespeak plugin and everybody can do this.Apparently, teachers at the location Zuyd University location Brusselseweg are not using social media to interact with students during class.